20 Ekim 2011 Perşembe

Basari icin never stop.. (Yazar: Yigit KUCUKCALI)

Basari icin never stop..

Basariya ulasmak nedir? Bir urunu dogru pazarlayabilmek midir, cok para kazanabilmek mi? Yoksa babanizdan daha basarili olmak mi?

Basari nasil kazanilir? Mutlu olarak mi tatmin olarak mi?

Bir seyin en iyisini yapinca mi basariya ulasilir? Aslinda her zaman en iyisini daha dogrusu daha iyisini bir baskasi yapamaz mi? Bir basari sonrasinda basariyi gelistirmezsek elbette baskasi daha iyisini yapacaktir. Hicbir sey en basarili olarak kalmadi. Apple sihirbazi Steve Jobs bu konuda cok dogru bir soz soylemisti: "urununu baskasi mahvetmeden sen mahvetmelisin". Bu sadece bir 'urun' icin gecerli degildir aslinda. Bu bir fikir ya da bir amac icin de gecerlidir. Gunumuzde herseyin bir yaraticisi olsa bile bircok sahibi vardir. Cunku insanlar her zaman daha iyisini yapabilecegini kanitlamak ister. Bu yuzden asla bir basari kalici olamaz. Her zaman daha basarili bir seyler tarafindan gecilecektir. Onemli olan ne kadar sure basarili kalacagidir. Surekli basari icin mutlak olan kural kendini ve basarini her zaman daha da gelistermek sarttir.

Bir urun, bir fikir, hatta ikili bir iliski bile gelistirilmeye her zaman aciktir ve muhtactir. Bunu yapabilmenin tek yolu insanin kendisine olan yatirimidir. Basari aslinda insanin kendisine ne kadar yatirim yaptigi, kendisini ne kadar gelistirdigidir. Insanin kendine kattigi her bir sey aslinda bir basaridir veya basarinin temelini olusturmaktadir. Her zaman icin savundugum bir dusuncem vardir. 'insan her zaman karsisindakini dinlemelidir, karsisindakinin buna degmeyecegini dusunse bile'. Bunun sebebi sadece saygi degildir. Elbette bir insan her zaman herkesi dinleyemez. Fakat dinlemeye calistikca en umitsiz oldugu kisiden bile, belki sadece bir kelime bile olsa, birseyler ogrenebilir. Bir konusmaci karsisinda 'yorgun' dusup uyuyanlari bile gorebiliriz. Bana gore bu insan basarinin yorgunluguna mahkum olmustur. Bu insan basariya sahiptir ya da oyle oldugunu dusunur. Aslinda bu kisinin basarisi coktan gecilmistir. Artik o basari ona ait degildir. Cunku ondan daha onde olanlar vardir. Fakat o kisi bunu zamanla anlayacaktir. Basarisinin gecildigini gordugu zaman pisman olacaktir belki de. Ufacik bir detay, belki de bu kadar onemli olabilecektir.

Genel olarak bilinen bir sozu yinelemekte fayda var bence: "basari detaylarda saklidir". Aslinda bu sozun ne kadar dogru oldugunu anlamamiz hic de zor degildir. Basarili her seyin ufak detaylardan olustuguna ve gene ufak detaylarla daha basarili olabilecegine her zaman sahit olabiliriz. Ustelik bu detay yeni bir fikir olmasa bile. Ornegin iphone'a bakalim. 3. Nesil iphone'a copy-paste ozelligi eklendiginde insanlar buyuk bir mutlulukla bu ozelligi lanse ettiler ve ovduler. Aslinda son derece basarili bir urune belki 5 sene eski bir fikir adapte edilmisti. Fakat bu basarinin golgesinde kalmadi mi? Basarili bir urunu daha da basarili olarak kabul etmedik mi? Burada sadece yeni bir ozellikle basari saglanmadi elbette. Pazarlama basarisini da son derece hakkiyla bizlere sundu bu ornek aslinda.

Hicbir zaman basariyi siniflandiramayiz veya "en iyi" olarak nitelendiremeyiz. Bu yuzden basarili olarak nitelendirilen herkes zamanla basarinin ait oldugu donemle anilirlar. Sonrasinda basari bayragi baskalari tarafindan devralinir. Ama bir kisi surekli olarak kendini gelistirmisse basarisi asla unutulmaz. Unlu bazi firmalar veya olusumlarin sloganlarina bakacak olursak: "never stop exploring, never stop moving, never stop learning, never stop looking..." bu yuzden "never stop... " Basari sizin icin ne ifade ediyorsa...


Saygılarımla / Best regards / Mit freundlichen Grüssen

Yigit KUCUKCALI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder